Vi ser havet!

Onsdag 15 juli av Pappsen

Efter två nätter uppe bland de stora Sequoia träden står vi nu 100 meter från Stilla Havet!

Vi har som sagt sovit två nätter uppe i Nationalparken där världens största organism finns, om man inte räknar några träd i Aspen där flera träd egentligen är samma träd, ungefär som jodgubbsplantor, och inte räknar någon svamp som finns i Michigan som täcker ett par kvadratkilometer. Största trädet alltså, men inte högst och inte äldst. Högst är Redwood i norra Carlifonien och äldst var något lite skruttit träd på östra Sierra Nevada, som begskedjan heter. Men "General Sherman" som det största (volym) trädet heter är i alla fall 2 200 år gammalt (tror man) 84 meter högt och drygt 11 meter i diameter vid foten.





Dom är gigantiska men när det står flera bredvid varandra så blir man inte riktigt så där imponerad som man borde. Men diametern är nästan lika stor som våran radhus gavel är bred så om det hade stått i skogen hemma hade det märkts!! Jag har köpt en planta, så om ett par tusen år kan ni komma hem och titta så får ni se hur stora dom är ;)

Kottarna på träden kan hänga kvar så där en 20 år i väntan på nästa skogsbrand som bränner av allt som konkurerar med fröna. Värmen från branden gör att kottarna mognar och släpper iväg sina frön. Fiffigt va? Bl.a. därför så går brandkåren och sätter eld på skogen med jämna mellanrum. Det är ganska stora områden som dom sätter fyr på och i princip låter brinna ut, vad vi kan se. Vi körde förbi en liten brandbil där det rök och pyrde efter säkert 500 meter på vägen.



På vägen hit från skogen som låg på 2000 meters höjd var det ganska omväxlande med brun bränt gräs så långt man såg, russin odlingar mil efter mil, vingårdar mm. Det kändes som det var ordentligt hett, men när vi såg havet såg vi mest dimma och är är det riktigt svalt. Det går en kall havsström här utanför som gör att havet är svalt
Allmänt | |
Upp