Nya Sverige


Två nätter på samma camping utan Internet och en natt till utan internet på nästa camping, men vips dyker det upp när vi stannar och tankar. Så då gäller det att passa på.


Men det lär nog bli mer av det nu när vi börjar köra västerut på riktigt, så dagliga rapporter blir nog ovanliga. Dålig mobilteckning är nog också att vänta.


Hur som helst så ägnades fredagen åt att köra bil västerut tills vi kom till Minesota och svenskbygderna. Är ganska likt Sverige faktiskt, lite mera kullar och inga småländska stenrösen så man kan tänka sig att en lantbrukare kunde känna sig ganska nöjd. Men en titt på gravstenarna på en kyrkogård skvallrar om ett ganska hårt liv. Väldigt många dog unga och det är inte ovanligt att se att föräldrarna överlevde de flesta av sina barn. Även om en och annan blev uppåt 90 år.


På vägen hit har vi kunnat begrunda MC kulturen här i landet. Det vimlar inte av dom men det kommer några nu och då och kör om. 60% kör på HD, kanske 30% på Honda Goldwing och några få andra sorter. Hjälm och andra skydd är tydligen helt överskattat! 80% kör utan hjälm i T-shirt, ser ju coolt ut så länge man håller sig på hjulen, men som cyklist vet jag hur ont det gör att syna asfalten i låga farter hur dom kommer att se ut vågar jag inte tänka på.


Midsommar igen!

På lördagen var vi på http://www.gammelgardenmuseum.org/ och firade midsommar en gång till. Gammelgården är ett micro Skansen där man har flyttat ihop 5 gamla autentiska hus från området runt omkring. Från den första stugan stor som en 15 kvm friggebod där man bodde 10 personer under tiden att man tjänade ihop till ett större hus till en prästgård och Minesotas äldsta kyrka. Det var små grodorna runt midsommarstången och många som ville öva på sin svneska. På en minnestavla kunde man läsa att många hade kommit från "Smäland" och "Skäne" till dessa trakter. Vi fick också lyssna till lite sånger på svenska framförda av en kör och en svenska klass. Kul att se att den svenska kulturen hålls levande fast det med tanke på medelåldern verkar vara något som kommer att försvinna framöver.

 

Idag var det Pappsen som skrev!

Allmänt | |
#1 - - Katinka:

SÅ roligt för er att se stora delar av USA och SÅ roligt för mig att kunna ta del av er resa!!

Just nu så bjuder sig "Svedala" i bästa sommarskrud med temperaturer 25- 28 grader. Jag sitter dock just nu på jobbet i ett rum helt utan fönster men arbetsdagen tar ju slut och det är härliga kvällar. Allt är väl med oss här hemma så vitt jag vet.

Kram till alla Katinka

Upp