Åter från skogen

Nu har vi lämnat vildmarken bakom oss för den här gången och återigen kommit till "bebygda" trakter. Så här är ett par sparade rapporter.

Fredag 3 juli:

Sitter som vanligt ensam vid frukostbordet medans de andra susar sött. Nu har vi i alla fall kommit till Yellowstone, nationalparkernas nationalpark! Visst finns det både affärer och ett antal bensinmackar, men den är faktiskt mindre bebyggd än vad jag hade trott. När valda delar av familjen gjorde en liknande resa i Canada för nästan trettio år sedan var vi i Banf och Jasper som också ligger i klippiga bergen. Men dom nationalparkerna hade varsin liten stad i mitten. Så jämfört med det är det faktiskt vildmark.


På vägen in stod någon slags hjort och betade vid vägkanten, vilket orsakade nästintill trafikkaos. Visst var den tjusig, såg ut som en ljusbrun ren med pampig krona. Men parkera mitt på vägen för att fotografera? Dessutom stod den kvar ett par timmar senare när några tog en kvällspromenad.




Nu fick vi bara plats på en camping med no-hokup, dvs inget el, vatten och avlopp att ansluta till bilen, vilket är det normala. Så jämförelsen är kanske lite haltande, men helt plötsligt är vi bland de största ekipagen. Majoriteten bor faktiskt i tält, trots att det smyger omkring björnar i området. Det är strikt förbjudet att lämna någon form av mat eller sådant som kan lukta mat utanför bilen. Gör man det kommer park Rangern och man får böta, det står det på skylltarna i alla fal.


Vädret är väl inte på sitt bästa humör med åsk och regnskogar och ganska kallt på natten, det var 10 grader i bilen när jag vaknade. Vår luftkonditionering behöver 110 volt för att köra och man får inte köra generatorn på nätterna, så vi antog att det var samma sak med värmen. Men när jag klev upp så provade jag i alla fall att slå över reglaget till "Heat" och vips började det spruta varmluft ur några ventiler som jag undrat vad dom var bra för. Jag är van vid att man måste tända gas värmaren manuellt och vrid på lite kranar, men här räcker det med en knapptryckning. Detsamma gäller förresten kylskåpet som slår om själv men gas och el, inget knapptryckande där heller när man stoppar i eller drar ut sladden.


Lördag 4 juli:

Yellowstone är som sagt i princip kratern på en gigantisk vulkan och nog märks det att det är tunn jordskorpa här. Lite här och där så ryker det och bubblar i skogen från varma källor. Den mest berömda heter Old Faithfull eftersom att den är hyffsat regelbunden i sina utbrott. Ungefär var 90 minut sprutar den ut vatten och ånga en 10 meter upp i luften. På praktiskt USA maner så finns det åskådarplatser i en ring runt om och vid informationen står det när nästa utbrott beräknas komma. Kändes lite som en idrottsarena med något tusental åskådare.






Bisonoxar finns det också i Yellowstone och dom bryr sig väldigt lite om människorna runt omkring. Men det finns varningsskyltar överallt om att man inte får gå fram till dom. Dom springer fort och väger ett ton, så man har inte mycket att sätta emot. Dom betar ofta i flock och ibland väldigt nära vägen. En tog till och med en promenad på vägen så att bilarna snällt fick vänta tills att han bestämde sig för att lätt och graciöst hoppa in i skogen.




Det är väldigt mycket skog här, hade förväntat mig mera fjällnatur. Skogen verkar brinna väldigt ofta för det är sällan man ser fullt uppväxt skog, den mesta är i något stadium av återväxt från en skogsbrand. En del nyligen andra för säkert 30 år sedan. Är det inte brand så går även de varma källorna hårt åt skogen. Vissa träd har valt att växa på fel ställe där det plötsligt bestämt sig för att komma fram en ny varm källa med svavel luktande vatten. Då dör träden bums och blir vackert vita.



Vi han med lite 4th of July firande också i form av en parad med brandkår, ambulans, park rangers och annat löst folk utspökade i diverse röd-vit-blåa kreationer.

Allmänt | |
Upp