Stenansikten

Sitter och äter frukost på sista campingen innan vi kommer till Yellowstone, världens första nationalpark. Fullt med varma källor, hela området helt enkelt locket på en gigantisk vulkan som har utbrott ungefär vart 600 000 år. Senast det var utbrott var för 600 000 år oops!

Sista två dagarna har vi ägnat oss åt  området kring Black Hills National Forrest där bl.a. Mount Rushmore National Memorial finns, de fyra presidenterna Washington, Jefferson, T Roosvelt och Lincoln finns uthuggna i klippan. Det var skuptören Gutzon Borglum bestämde sig för att där skulle han fixa till ett par statyer i kolosal format. Dom började 1927 och höll på i 14 år tills det blev slut på pengar pga USAs engagement i andra världskriget. Det gjorde att skulpturerna inte blev färdiga enligt den modell som Gutzon hade gjort i skala 1:12 som fungerade som mall när dom sprängde och högg bort sten för glatta livet. Dessutom dog Gutzon när han var i Chicago för att försöka få ihop mera pengar, så sonen såg till att ansiktena blev klara. Men han deklararerade sedan att nu är det klart, så Washington och Lincoln kommer inte får sina överkroppar som det var tänkt.



Black Hills är ett par skogsklädda berg mitt på prärien som utifrån antalet campingar i området verkar vara omåttligt populärt. Facinerande att naturen ändras så fort från grässlätt till berg med barrskog. Efter ett stycke prärie till så kom vi till ytterligare en liten bergskedja, Big Horn National Forrest, som sträcker sig 1000 - 1500 meter över prärien, 2500 m.ö.h.. Vägen ner från berget gick igenom en fantastisk brant dalgång, säkert i klass med Grand Canyon.



De senaste eftermiddagarna och kvällarna har det kommit åsk-skurar som, eftersom att vi är i USA, är mycket större än vad vi är vana vid. Det är inte bara husbilar och husvagnar som är större här; Kommer de på natten så lyer blixtarna upp hela himlen och kommer de på dan medans man kör gör man klokt i att stanna så att man inte hoppar av vägen.





Nu är vi nere på prärien igen men för troligen sista gången innan vi kommer till the Rockys på riktigt. Så det är sista gången vi kan spana efter bufflar.



Pappsen vid frukostbordet, medans de andra sover sött.
Allmänt | |
#1 - - Erik:

Ni är den coolaste familjen jag känner. Härlig resa ni gör. Moster Annie blev mkt glad för vykortet och hälsar till er alla, precis som jag :-) kram från oss i Växjö

#2 - - Julia:

Jag kan inte göra annat än att hålla med farbrorn här ovanför! Förresten sophie, du har nog dom snyggaste solbrillerna jag nånsin skådat!!! Ha det bäst!

Upp